Kom igång med läkande skrivande

Ida Sundén, socionom och journalist. Verksam i den egna företaget Ida Sundén Skrivtjänster och coachning har hon en hel del bra tips för dig som vill komma igång med läkande skrivande.

– Jag har alltid haft en stor nyfikenhet på människor och dragits till arbete inom vård och omsorg sedan jag var ung. Min äldsta syster hade Downs syndrom, och jag tror det är en av förklaringarna till den här nyfikenheten. Plus att det tidigt gav mig en känsla för att människor är olika och att det är någonting bra, berättar Ida Sundén.

Viktigt med olika

Att just alla är olika och har olika styrkor är något som med andra ord är personligt för Ida och hon försöker hela tiden få fler att förstå det.

– När andra inte förstår det så kokar det lite inom mig. 

Därför sökte Ida sig först till yrket som socionom. Men efter tio år började hon känna sig redo för något mer.

– Jag har också alltid skrivit mycket, och velat hitta ett sätt att få ägna mig åt både socialt arbete och skrivande i olika former.

Numera så står hennes verksamhet på flera ben där skrivandet har en central roll. 

– Jag jobbar med flera olika saker, skrivtjänster som är särskilt inriktade mot fältet socialt arbete och coachning som vilar på flera ben, dels samtalscoachning och dels läkande skrivande. 

Skrivit en bok

Därutöver har hon gett ut en roman som heter “Tillsammans är vi två”.

– I arbetet med läkande skrivande kan man verkligen säga att mina två världar möts. Läkande skrivande är ett fint verktyg som hjälper människor att komma i kontakt med sig själva. 

Förutom att rikta sig mot enskilda personer så håller Ida också i skrivande för grupper.

– När skrivandet sker i grupp får de också möjlighet att möta andra med liknande erfarenheter, vilket många uppskattar.

Fler kan prova

Nu vill Ida uppmuntra fler att prova att använda sig av läkande skrivande i sina verksamheter som ett komplement till samtal.

– Det fina är att det fungerar i de flesta åldrar och med olika målgrupper. 

Ida menar att det inte alls behövs några större kunskaper i att skriva för den som deltar i behandling, ja egentligen behöver personer inte kunna skriva själva alls för att kunna använda metoden.

– Nyligen berättade en gruppdeltagare om sitt tystlåtna barn som inte kan skriva ännu, men som ändå vill skriva dagbok med hjälp av mamma. Och där kan barnet ge uttryck för tankar och funderingar som inte kommer fram någon annanstans. Allt är förstås superhemligt. 

Tack Ida

De flesta av våra artiklar ligger bakom en betalvägg. Det kostar bara några tior i månaden att få läsa allt material samtidigt som du precis som många av dina coaching- och terapikollegor hjälper till att stödja en röst i och för branschen.
Som tack för att Ida varit med och bidraget till tidningen så är denna artikel med tips upplåsta för alla, även för dig som ännu inte prenumererar.

Besök gärna hennes hemsid

About Redaktionen 24 Articles
Tidningen Coaching och terapi är ett magasin för dig som jobbar som coach eller terapeut. Vi är en oberoende redaktion som jobbar enligt journalistiska principer.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*