De startade nätverk för coacher och terapeuter

Britt-Marie Jemth i Orsa och Lars Hornborg i Växjö som arbetar både som coacher och terapeuter. Foto: Yohanna Idha och Mats Samuelsson.

Under pandemin fick Britt-Marie Jemth i Orsa och Lars Hornborg i Växjö som arbetar både som coacher och terapeuter en idé för att digitalisera branschen. Nu är de snart 150 medlemmar och siktar framåt.

Det hela började vintern 2020 när pandemin just slagit till.

– Som terapeuter kunde vi se att de som behövde mest hjälp, klienter som mådde dåligt, fick det allt svårare i och med att de inte vågade sig ut till en terapeut, berättar duon.

I ett samtal om detta utbrast Britt-Marie plötsligt ”Men nu är det väl ändå dags för någon sorts Terapeut Online?”. Lars nappade direkt.

De konstaterade att domänen Terapeutonline.se var ledig, och utvecklingsarbetet satte omedelbart igång.

– Ca ett halvår senare lanserade vi Terapeutonline.se, en söktjänst för att hitta rätt terapeut – och för terapeuter som vill nå ut bättre – med de första tjugo terapeuterna på plats. Sveriges första och enda oberoende tjänst av detta slag, faktiskt. Idag närmar vi oss 100 medlemmar i terapeutnätverket.

Medlemmar efterfrågade mer

Inom någon månad påpekade en av terapeuterna att hon även jobbade som coach och tyckte att det borde finnas en motsvarande tjänst för coacher.

– Det ledde till att vi i januari 2021 lanserade vår andra tjänst Coacheronline.se som nu har ca 50 coacher som medlemmar. Flera av dem är både coacher och terapeuter och därför med på bägge tjänsterna.

Duon var redan från start klara över att de inte ville vara onödigt snäva i definitionen av terapeut utan välkomnar både de legitimerade skyddade yrkestitlarna och komplementärdisciplinerna.

– Vårt krav är slutförd utbildning inom en etablerad metod. Alla ansökningar kvalitetsgranskas innan godkännande och publicering. Vi var också klara över varför vi gjorde detta – först och främst för att hjälpa fler att hitta hjälp. Det var och är grunddrivkraften i det vi gör, vilket bland annat märks på den låga årsavgiften och att vi använder en stor del av intäkterna för att kontinuerligt marknadsföra våra medlemmar i sociala medier.

Tre olika tjänster

I januari 2023 blev det dags för den tredje tjänsten – Psykologeronline.se – som enbart är till för legitimerade psykologer. Även denna tjänst kom till på initiativ av en medlem, denna gång en psykolog som tyckte att det borde finnas en egen tjänst för legitimerade psykologer.

– Det har varit många lärdomar längs vägen – främst inom teknik, marknadsföring, att nå ut och att bygga trovärdighet. Vi har drabbats av sådant som att Googles AI har stängt av vårt annonskonto utan motivering och trots att deras kundtjänst varit klara över att det måste vara något fel. Varje utmaning har dock lett till förbättringar och det är en utvecklingsresa som pågår kontinuerligt. Det digitala landskapet förändras hela tiden och det är viktigt för oss att utnyttja det på bästa möjliga sätt.

Vad har gensvaret varit från branschen?

– Det känns som att vi har ett gott renommé – att vi har lyckats bygga trovärdighet och ett gott rykte under de dryga tre år som gått sedan vi lanserade Terapeutonline.se. Många vittnar om hur svårt det är att synas och nå ut, och ser våra tjänster som en möjlighet att nå ut till fler. Samtidigt varierar resultatet – en del medlemmar märker direkt att de blir kontaktade av fler, medan andra inte tycker sig märka någon större skillnad. Det är så många faktorer som avgör – yrkestitel, hur du beskriver dig själv, vilken ort du finns på, vilka certifieringar du har, till och med ditt profilfoto – ett dystert mörkt foto utan liv i blicken, eller en semesterbild med ett vinglas i handen, ger inte samma respons som en vältagen bild med bra ljus och en positiv blick.

Tack Britt-Marie och Lars för sponsring och för att du som läsare får 10% rabatt hos dem!

De flesta av våra artiklar ligger bakom en betalvägg. Det kostar bara några tior i månaden att få läsa allt material samtidigt som du precis som många av dina coaching- och terapikollegor hjälper till att stödja en röst i och för branschen.
Som tack för att Britt-Marie och Lars varit med och sponsrat med ett bidrag så är denna artikel med tips upplåsta för alla, även för dig som ännu inte prenumererar.

Erbjudande till läsare

De erbjuder dessutom 10% rabatt på första året om du som läsare av Tidningen Coaching och Terapi vill prova att gå med i deras nätverk. Gå in på den sida du är intresserad av och ange koden: TCT2312

https://coacheronline.se/

https://terapeutonline.se/

Registrera dig till Coaching och Terapi.se's Nyhetsbrev


powered by MailChimp!