Forskare har tittat närmare på coachingens effekter

En genomgång av forskningsläget kring coaching och dess effekter slår fast att det är en kraftfull metod – särskilt om klienten är mentalt förberedd inför en session.

I en nyligen publicerad undersökning går coachbranschförbundet ICF Sverige igenom forskning av coachingens positiva påverkan och effekter.

Undersökningen har fokuserat på coaching allmänhet och den för ledare och chefer i synnerhet eftersom metoden under de senaste åren har etablerat sig som ett kraftfullt verktyg för öka självkänsla, minska stressnivåer, främja samarbete och förbättra måluppfyllelse.

Forskningen som ICF Sverige har tittat närmare på är bland annat genomförd av Erik De Haan (2021) som visade att 87 procent av hans forskningsunderlag, bestående av 160 oberoende forskningsstudier, ansåg att coaching har en positiv effekt i någon grad. 

En annan observation som gjordes var att effektiviteten av coaching ökade när klienten är mentalt förberedd, mottaglig för förändring och själv aktivt engagerad i coachingprocessen.

Ytterligare en annan studie som utförts av Angela M. Passarelli, Sarah Moore och Ellen B. Van Oosten (2022) visade att coaching ger långsiktiga fördelar, såsom förmågan att genomföra förändringar och internalisera personlig vision. Dessutom visade det sig att ökad självkännedom är den mest varaktiga förändringseffekten över tid.