KRÖNIKA: Hur du vill att ditt 2024 ska bli?

Coaching och Terapis reporter och nyhetsredaktör Linnéa Wannefors skriver en insiktsfull krönika om det gångna året och blickar framåt mot hur hon ska göra 2024 ännu bättre.

Ytterligare ett år är till ända. Ruskigt snabbt har det gått och knappt har jag hunnit lära mig skriva 2023 förrän det är dags att lära om, lära sig skriva 2024. Känner du igen dig?

Jag brukar ägna decembermånaden åt att blicka bakåt på det som varit. På vilka mål jag satte upp för mig själv när jag nästan tolv månader tidigare gick in i det nya året. Vilka av dem jag levt med, levt upp till och vilka som bröts kanske redan i januari. Det blir lite som ett bokslut.

Dags för nya planer

Men jag brukar också blicka framåt; skriva nya listor, göra nya planer och ställa nya frågor till mig själv.

De tre frågorna jag brukar utgå från är inga banbrytande, orakelformulerade eller allsmäktiga. Nej, du känner säkert igen dem:
Vad har gått bra det senaste året?
Vad har inte gått så bra senaste året?
Vad vill jag göra, ägna min tid åt nästa år?

Till exempel har jag haft väldigt många träningsskador i år, allt från hälsporre till begynnande… ja, vad ska vi kalla det, mobilarm? Ni vet den där smärtan man kan få när man legat i sängen med mobilen i handen för mycket… Nästa år ska jag absolut ägna åt att träna förebyggande och skonsamt och inte lassa på för mycket.

Se över helheten

Livet innehåller flera områden som kan behöva sig en polering – och områden som tidigare år har varit superviktiga känns inte alls så speciella eller värda min uppmärksamhet längre.

Säkert känner du till verktyget livshjulet – det där man fyller i och sätter siffror för att sedan se över om hjulet har punktering och haltar eller om det kan rulla utan problem. Områdena brukar generellt vara karriär, ekonomi, familj och vänner, hälsa, personlig utveckling och så vidare.

Genom att fråga dig själv – och ge dig själv svar – får du möjlighet att hitta en riktning. Inte nödvändigtvis framåt eller åt ett speciellt håll, men den där röda tråden du kan hålla fast i, den där ficklampsstrålen du kan följa. Med egen klarhet kring vad du står inför och vart du är på väg blir det också lättare att se andras, dina klienters, resor och de utmaningar de står inför.

Våga ta chanser – och ställ frågor

Livet är ju så spännande och man vet aldrig vad som väntar runt nästa hörn. Hade någon kommit till mig i början av 2023 och sagt att jag skulle skriva artiklar och krönikor om coaching och terapi hade jag tvivlat en smula. Men vägar korsas, dörrar öppnas och möjligheter uppenbarar sig alltid. Det gäller bara att veta i vilken riktning man själv vill.

Coacher ger ju inte råd, men om jag ska bryta det nu (det är ju ändå snart slut på året när jag skriver detta även om det hunnit bli 2024 när du läser det) så vill jag uppmana dig att ställa frågor till dig själv och värdera eller omvärdera din riktning inför det nya året.

Skaffa dig ett gott nytt 2024!

Registrera dig till Coaching och Terapi.se's Nyhetsbrev


powered by MailChimp!