Över en fin pumpkin spice latte har CoT haft nöjet att träffat Theresia Larsson, efter att ha uppnått ett VM-guld och coachat fram ytterligare två VM-medaljer i karate valde hon att starta en karriär som livscoach. Att möta någon så glad och sprudlande som Theresia är verkligen inspirerande, och hon delar generöst med sig av sina rika och spännande livserfarenheter.
Så vem är Theresia Larsson?
Theresia beskriver sig själv som en glad, positiv, målmedveten och resultatinriktad person.
”Envis, jag ger inte upp i första taget.”
Andra brukar beskriva henne som snäll och omtänksam också – det håller vi med om!
För Theresia är det viktigt att inte stagnera utan fortsätta utvecklas som människa. I grunden är hon examinerad biomedicinsk analytiker och har sedan studerat vidare till limnolog (limnologer är experter på livet i sötvattenmiljöer) och miljötoxikolog. Hon har även project management utbildning, en coachutbildning och sist men inte minst en ledarskapscoach utbildning med i ryggsäcken.
Naturen, sjön och havet har alltid legat Theresia varmt om hjärtat. Numera hittar man henne i Simrishamn. Hon sportar fortfarande mycket och älskar att cykla, resa, älskar kultur och att möta upp med nya människor. Idag jobbar hon med att granska inom miljö- kvalité och arbetsmiljö som ISO revisor/ingenjör.
Theresia har inte bara tävlingscoachat utan även jobbat som livscoach – därför har vi tacksamt fått ha med henne i en ”profilen tipsar” intervju medan hon är på resande fot i landet.
När och hur bestämde du dig att bli livscoach?
– Jag har ju både jobbat som kvalitet/miljö/arbetsmiljö-konsult och tänkte att det är bra att kombinera, eftersom jag hade hållit på med idrott och idrottscoaching efter min egen karriär så tänkte jag att det verkar kul att jobba som livscoach och även som ledarskapscoach. Så det gjorde jag under en period, och det var bland något av det roligaste jag gjort. Mitt jobb idag är ju också roligt, det är mötet med nya människor jag brinner för. Jag får en sån kraft och energi av att hjälpa företag framåt i deras miljö- kvalité- och arbetsmiljö och hållbarhetsarbete. Samma känner jag när jag jobbade som livscoach (idag ligger det lite i dvala men ska tas upp igen när läge finns) och mötte nya människor att hjälpa och guida i livet.
Theresia beskriver själv att efter en coachning känner hon sig pigg ”pigg som en sprudlande mört brukar jag säga”.
Vad hjälpte dig på vägen till att bli en livscoach?
– Jag har väldigt god nytta av min coaching i mitt nuvarande arbete. En sak som är spännande är det här med mitt elitidrottande, eftersom det fick mig att gå igenom mig själv fram och tillbaka, idrottspsykologiskt. Jag har jobbat mycket med mental träning, tränat bort svartsjuka, missunnsamhet, fördomar och allt sånt där, försöker vara en bra människa. Det är ju energitjuvar också tycker jag. Det är något jag jobbat mycket hårt med och som jag även haft stor nytta av i livet utanför idrotten.
Elitidrotten hjälpte mig även att lära mig läsa av kroppsspråk, min sport har varit att läsa min motståndares kroppsspråk. Precis som att det är viktigt att kunna läsa av den du coachar och ska guida. För kroppen säger oftast mer än vad orden gör. Så kombinationen av mig elitidrott och att förstå mig själv blev extra plus för mig i mitt coachande.
Vilken typ av personer coachade du?
– Alla möjliga typer av människor faktiskt, men mest akademiker tror jag, eftersom det var i min krets.
Vad tror du är den vanligaste anledningen till att folk söker sig till en livscoach?
– Det är nog känslan av att behöva en förändring i livet. T.ex. att man stagnerar på något sätt och känner att man inte kommer vidare på egen hand. Sen har någon kanske hört om någon som har gått och fått hjälp och förändrat sitt liv – så vill man prova samma sak. Man söker sig till en coach för att få lite guidning och input, men även ett stöd och support.
Du vet hur man själv har sina väninnor och man coachar varandra på sätt och vis. Det är inte direkt samma sak som att man har olika coachingtekniker när man pratar med en väninna, men det är ändå en form av stöd och pushning. Och det kan man verkligen behöva ibland – det tror jag alla behöver.
Theresias tips, som livscoach, till andra coacher är
– Att lära sig att lyssna, vara empatisk och lyhörd, att kunna läsa och känna in personen du möter. Jag tror det är väldigt viktigt att lära sig mer om kroppsspråk, det är något man alltid har nytta av i livet men kan speciellt vara ett riktigt guldkorn att kunna som coach.
Theresia älskar att sitta på caféer, flygplatser, tågstationer etc och studera människor. ”Jag passar på att titta på människor – Det är jättekul!”
– Men sen tror jag också, för att bli en riktigt bra coach, ska man lära sig hur man själv fungerar.
Det fick jag med mig från min idrottskarriär. Det tog lång tid, många år, i början kunde jag ju inte se mig själv ta poängen och stå på prispallen – det fick jag jobba jättemycket mentalt med. Jag gick hos en beteendevetare som jobbat som idrottspsykolog i många år. Där lärde jag mig också att du behöver en passion för det du gör för att kunna lägga in allt det hårda arbetet som faktiskt krävs. För det kräver så mycket av dig själv, jag fick ju programmera om så mycket av mig själv för att se mig själv som en vinnare och våga!
För om du hade frågat mig i början av min karriär när jag kanske vunnit 5-6 SM och något nordiskt, hade du frågat mig om jag var duktig i karate hade jag stått där och skruvat på mig, sådär som alla tjejer gör. ”joo” för man vill ju lixom – jantelagen, man vill ju lixom inte säga att man är någon. Men frågar du en amerikanska samma sak så svarar hon ”jo men jag är ju bäst, jag ska ju vinna det här”. Så för mig var det ett hårt arbete att programmera om det här jantelagsgrejen att vi tjejer, eller jag som elitidrottare, måste kunna tala om att jag är bäst. För om du frågar mig idag om jag var bra på karate så kommer jag ju svara ”Ja, jag har vunnit VM i karate och jag är fortfarande den enda kvinnan i Sverige som hittills har vunnit VM-guld i karate så ja, jag var bra på karate.”.
”Men det är just det här att våga” – Theresia
Theresia har bortsett från att vinna VM guld i karate, 1996, deltagit i följande program:
1. 2000 deltog hon i Fångarna på fortet
2. 2002 deltog hon i Gladiatorerna
3. 2014 deltog hon i sjätte säsongen av TV-programmet Mästarnas mästare (som den första med karatebakgrund att medverka i programmet )