Musik gör oss både lugnare och piggare

Det händer flera olika saker i hjärnan när vi lyssnar på musik. Musiken påverkar oss på flera olika sätt – har vi inte alla någon gång blivit irriterade på musiken i affären (när någon jullåt går igång för tusende gången redan i november) eller tvärt om gått och smånynnat någon sommarplåga medan vi väljer glass för en varm sommardag. Idag förklarar vi varför detta sker (inte varför jullåtar spelas redan i november, det är fortfarande ett mysterium)! Musik är inte bara i det privata livet, det är nästintill överallt i samhället och även i vården. Musikterapeuter hjälper alla åldrar att må bättre, upplevd smärta kan behandlas och demenssjuka kan få lindring.

Enligt EU-kommissionen är musikbranschen en viktig aspekt för att bevara en kulturell mångfald. Musik anses vara ett mänskligt universalspråk och skapar kreativitet och en sammanhållning både för samhället och individen. Musikbranschen är av stor ekonomisk betydelse som den tredje största arbetsgivaren inom de kulturella och kreativa näringarna i EU. Frågan är varför musik kommit att bli en stor aspekt i människans liv, både privat och gemensamt.

Människan har genom alla tider mötts genom musik, inte bara på glada fester utan även under ceremonier av olika slag, bröllop, begravningar, skolavslutningar och studentfiranden. Listan kan göras lång när människan väljer att spela musik (både digitalt eller live-uppträdande) eller samlas i allsång där en magisk gemenskap kan upplevas.

Vad händer i hjärnan
När vi lyssnar på musik aktiveras och engageras både höger och vänster hjärnhalva. Synapser mellan de två hjärnhalvorna inte bara stimuleras utan även förstärks. Dagligen möts vi av uppmuntran att vi behöver mer dopamin och serotonin för att undvika depression, bli piggare och mer produktiva. Att lyssna på musik gör inte bara att mer signalsubstanser som dopamin och serotonin produceras utan även att hormon som oxytocin (kärlekshormon) frigörs. Musik blir som en dans av hälsosamma ämnen i kroppen som stärker välbefinnandet. Med andra ord innebär det till exempel att upplevd smärta kan lindras av att lyssna på musik, inte bara göra löprundan trevligare.

Vad gör musik med oss?
Eftersom musik stimulerar flera system och funktioner i hjärnan hjälper det oss även att känna mer motivation och förstärka andra känslor. Det ökar till exempel uppmärksamhet och förstärka minnesfunktioner. Vi har nog alla någon gång känt hur vi lättare får någonting gjort om vi lyssnar på, för oss, rätt musik. Hörlurarna är med oss på gymmet, vid datorn, i löpspåret eller medan vi ligger i soffan och varvar ner. Olika spellistor för olika tillfällen, träningslistan, städlistan, sitta och gråta ut listan och inte minst partylistan!

Musik inte bara förstärker aktuella emotioner utan hjärnan kan också koppla och memorera en viss typ av musik till specifika känslor, därför har musik blivit ett stort hjälpmedel. Det förklarar varför vi gärna skapar spellistor för olika tillfällen i livet. Dessa spellistor kan användas både under aktiviteten men även för att skapa den motiverande känslan att påbörja aktiviteten i sig. Lyssnar man t.ex. på den musiken man brukar ha på gymmet, kan hjärnan uppmuntra oss att faktiskt ta väskan och åka iväg för ett gympass – även om vi inte riktigt kände för det nyss. Flera av oss har även musik som hjälper oss att varva ner, när hjärnan memorerat lugn musik till ett lugnare välbefinnande är det just det den uppmuntrar att aktivera när musiken kommer igång.

Vilken musik upplever du själv hjälper just dig att bemästra olika moment i vardagen?

Musik i terapi och vård
Musikterapi kan användas som ett komplement till medicinsk vård och utförs av en musikterapeut. Denna typ av terapi kräver inga förkunskaper av kunden, man behöver inte kunna varken sjunga eller spela något instrument. Studier har visat goda resultat inte bara för barn, ungdomar och vuxna utan även för neonatalbarn (för tidigt födda). Man slappnar av, stressen sjunker och i studier har man även kunnat se hjärtfrekvens sänkas under musikterapi.

Musik är även aktuell i vård vid demenssjukdom. Dessa personer kan bli känsliga för höga och plötsligt ljud, därför är det viktigt att komma ihåg att viss musik tvärt om kan öka oro, ångest och förvirring. Som vi kommit fram till är det ”rätt typ av musik vid rätt tillfälle” som är en nyckel till välbefinnande.

Studier har visat att musik vid vård av demenssjukdom kan hjälpa att minska oro, aggressivitet och rastlöshet. Det kan även öka den medvetna närvaron vilket i sig minskar vandrande och förstärka förmågan att kommunicera.

När denna artikeln skrevs lyssnade jag på lugn instrumental musik för att öka min kreativitet och orka hålla fokus längre. Vad lyssnar du på?