Livshjulet – en övning var du än befinner dig

Innan man kan göra en förändring är det bra att ha en klar bild över var man är i dagsläget. Här använder många coacher och arbetsterapeuter sig av en övning som kallas ”livshjulet”. Har du någonsin fyllt i ett livshjul? Här förklarar vi hur det går till och några anledningar till varför det är dags att prova!

Hjulet består av de delar som oftast påverkar oss i livet:

  1. Ekonomi
  2. Arbete/karriär
  3. Socialt liv
  4. Kärlek
  5. Fysisk hälsa
  6. Personlig utveckling
  7. Fritid/hobby/vila
  8. Omgivning/miljö.

Först ska du konkretisera vad som innebär ett önskvärt läge av dessa för just dig, t.ex.
Fysisk hälsa: ta dagliga promenader, äta hälsosamt.
Socialt liv: att ha vänner med liknande intressen, att ha nyktra aktiviteter dagtid och veckodagar.
Ekonomi: Stabil inkomst och regelbundet sparande.

Redaktionens eget handritade livshjul som exempel, ej ifyllt med färg än.

Efter att du gjort detta med samtliga rubriker ska de skattas på en skala 1 till 10 utifrån hur det ser ut för dig idag med dina egna beskrivningar som utgångspunkt. Ställ dig frågan ”Hur nära det önskvärda läget upplever jag att jag är idag?” Desto nöjdare du är, desto närmare 10 kommer du. Färglägg varje tårtbit med 1 närmast mitten och 10 längst ut för att få en tydlig bild av ditt ifyllda hjul.

Genom att kartlägga var man befinner sig i dagsläget blir det tydligare att se var man vill skapa förändringar. Ibland vet man redan vad man vill förändra, livshjulet kan utifrån det användas som utgångsläge. Senare fyller man i hjulet en gång till för att se vilka resultat förändringen faktiskt gett.

Om man upplever behov av en förändring i livet, men vet inte inom vilken kategori eller vilken typ av förändring, kan övningen används för att starta upp processen av reflektion. När livshjulet väl fylls i kommer man skapa en djupare förståelse för sig själv och sin nuvarande livssituation. Att ha någon att diskutera sina reflektioner med kan vara bra om det känns svårt att komma igång själv. Om det inte känns givande att göra övningen över en kopp kaffe med en kompis är en kurator, arbetsterapeut, samtalsterapeut eller coach ett bra stöd när man sätter sig med ett livshjul.

Det man vill titta efter är obalans och hur vissa delar kan påverka varandra. Bättre ekonomi kan kräva förändring i karriär, bättre miljö kan innebära en flytt som kan påverka det sociala livet. Med livshjulet som grund kan man lägga en tydlig förändringsplan för hur man ska närma sig det önskvärda läget. Förändrar man ett område kan det skapa en hävstångseffekt på ett annat. t.ex. om du får en bättre ekonomi kan ditt sociala liv och fritidsaktiviteter växa för att möjligheten att bekosta dem finns.

Ett livshjul kan även brytas ner ytterligare. Du kan t.ex. skapa ett ”hälsohjul” med kategorier som träning, kost, sömn, självkänsla osv. Denna typ av nedbrytning av hjulet kan göras på samtliga tidigare nämnda områden eller andra kategorier i just ditt liv.

En väl beprövad metod för att reflektera och skapa förändringar, varmt rekommenderad av oss på redaktionen.

Har du fyllt i ett livshjul förut eller känner du att du vill prova? Gå in på vår Facebook-sida och berätta!