Innan, under och efter semestern

Jobbångest efter semestern, efter-semestern-depression, semesterångest, inte så kärt barn har många namn. Det är först ångest inför semestern, sen ångest under semestern och sen ångest efter semestern. Det låter inte speciellt vilsamt eller roligt, låt oss titta närmare.

Innan semestern
Förväntningarna på en perfekt sommar, underbar utlandsresa och kanske den där stora släktträffen som ska fixas på hembygdsgården. Man börjar planera och känslan av övermäktiga förväntningar börjar trycka på. Samtidigt försöker man se till att hinna klart på jobbet med allt som måste bli gjort innan man går på semester. Många gånger med en prestationsångest att inte prioritera bort någonting. Allt ska bli gjort, allt ska hinnas med, allt. Du hör, det är inte konstigt att bröstet börjar knyta ihop sig med ångestkänslor.

Så vad ska man göra? På jobbet, planera arbetet i god tid, våga prioritera undan saker som faktiskt kan vänta tills du kommer tillbaka om det behövs. Be om hjälp – du har kanske för mycket på ditt bord än vad som faktiskt är möjligt att göra klart innan planerad semester. Prata med din chef, be kollegor om hjälp och skapa en hanterbar plan. Privat kan det vara klokt att sätta sig ner, själv eller med partner/familj, och se över semesterplanerna.

Det finns några frågor att ställa sig här:

  • Är semesterplanerna verkligen rimliga?
  • Finns det utrymme och planering ifall vädret inte blir som tänkt?
  • Har det planerats in tillräckligt med tid för återhämtning, sömn och vila?
  • Har vi budgeterat rimligt för hela semestern?

Risken är många gånger att man försöker hinna med så mycket som möjligt på semestern så man faktiskt glömmer bort återhämtning. De flesta av oss har nog haft känslan att behöva semester efter semestern.

Under semestern
Semesterångest, många känner sig stressade eller nedstämda under semestern, som kan hänga ihop med känslorna som upplevs innan. Förväntningarna kan ha blivit för höga och kraven för många. Det kan även vara att när vi väl saktar in under semestern kommer stress ikapp oss, det kan vara något vi mår dåligt över ”utanför semestern” som kommer upp till ytan. Var lyhörd mot dig själv och ge utrymme för reflektion och samtal ifall du upplever detta. Yttre faktorer som resfeber, flygrädsla eller eventuell dysfunktionell hemmasituation kan även bidra till det vi kallar semesterångest. Semestern kan även skaka om emotionellt när flera rutiner bryts periodvis, vi alla upplever det olika, men vissa mår väldigt dåligt av plötsligt avbrutna mönster i sin vardag. Om så är fallet är en bra metod att försöka behålla så många rutiner som du behöver för att må bra. T.ex. gå upp samma tid som när du jobbar, lämna hemmet ofta och aktivera dig. Inte alla trivs att helt plötsligt bli stillasittande hemma – medan vissa bara längtar efter några veckor i hängmattan!

Semesterångest kan även uppstå mot slutet när det börjar bli dags att förbereda sig på att återgå till arbetet. Detta övergår till det vi kallar jobbångest.

Efter semestern
När ångesten kommer över allt det vi inte hann, allt som inte blev som planerat och allt vi ville göra annorlunda. Samtidigt kan det vara själva arbetet som är orsaken till ångest, glöm inte bort att fråga dig själv om du mår bra på din arbetsplats eller om semestern blivit en flykt snarare än glädje och återhämtning.

Vanligtvis är jobbångest efter semestern något som går över snabbt när man är tillbaka in i rutinerna, men det finns knep att göra övergången mjukare.

Planera innan semestern
Redan innan semestern kan det vara en god idé att förbereda återgången till jobbet, om möjligt genom att avsluta semestern mitt i veckan. Detta gör att första arbetsveckan inte blir hel och första helgen nalkas snabbare.

Tillbaka med rutinerna i god tid
Om du har ändrat dygnsrytmen under semestern kan det vara en idé att några dagar innan den tar slut att börja ställa larmet och gå upp tidigare stegvis tills du är tillbaka till dina vanliga arbetstider. Samma gäller andra rutiner som t.ex. middagstider och vilken tid du besöker gymmet osv.

Mjukstarta
Planera och prioritera första dagarna på jobbet så du inte behöver kasta dig huvudstupa in i långa möten och tunga projekt. Glöm inte produktiva raster för att orka arbetsdagarna, gå till kaffemaskinen, sträck på dig och titta ut genom ett fönster eller ta en liten promenad genom kontoret.

Fortsätt ha roligt
Även om semestern är slut, är det antagligen fortfarande väder för utomhusaktiviteter och tid för att njuta. Planera in roligheter på din fritid och dra ut på semesterkänslan under helger och kvällar.

Sätt mål och fokusera framåt
Istället för att sitta på jobbet och grämas över att semestern är slut, planera saker framåt och fokusera blicken ditåt. Några mål för nästa ledighet kan va en bra idé också, vi mår bra av att ha något att se fram emot.

Produktiva samtal
Visst hamnar vi lätt i att sitta med någon och beklaga oss över semestern som bara försvann och hur hemskt det är att vi börjat jobba igen. Försök skapa samtal där ni istället lyfter fram vad som varit bra och hur ni kan behålla den känslan med in i arbetsdagarna igen.

Se över rutiner och vardag
Vad fick dig att må bra under semestern, lokalisera och försök få in ljuspunkterna även i din vardag när du jobbar. Sover du bra, äter du ordentligt, motionerar du något? Du förtjänar att må bra oavsett semester eller inte.

Hur hanterar du känslor och planering innan, under och efter semestern för ett gott resultat? Kom in på vår Facebook-sida och dela med dig!

Registrera dig gratis till Coaching och Terapi.se's Nyhetsbrev


powered by MailChimp!