Djungeln av coaching och terapi – vi reder ut begreppen

Alla känner vi någon gång i livet att vi behöver hjälp, stöd och/eller vägledning – vilket är helt naturligt. Idag finns en uppsjö av olika yrkesroller som arbetar med just detta. Vi har till exempel coacher, terapeuter, psykologer och kuratorer etc. Men vad är skillnaden mellan dessa och hur ska man veta vem man ska gå till för bäst resultat?

I Sverige idag har vi en primärvård där man kan få utvärderat vad för vidare vård som krävs även vid psykisk ohälsa. Att få den hjälpen att slussas vidare till rätt vårdkontakt kan vara avgörande för en person som mår dåligt och helt enkelt inte klarar av att ta det beslutet själv. Nackdelen idag är de farligt långa vårdköerna som uppstått ihop med landets nedmontering av psykiatrisk vård. Det går även att söka sig till privata kliniker och privatpraktiserande.

Ett råd på vägen
Om du funderar på om du behöver hjälp och någon att prata med, är det bättre att ta den funderingen som ett ”ja” istället för att fortsätta grubbla i ensamhet. Ibland kan det räcka med ett bra djupt samtal med en nära anhörig, ibland behöver man prata med någon utomstående eller professionell. Om du är osäker, kontakta 1177.se eller din vårdcentral för att få hjälp att utvärdera behovet. Du är inte ensam!

Utbildning och inriktning
Kurator, psykoterapeut och psykolog är de vi oftast kommer i kontakt med via primärvården. Där kan du även få kontakt med dietist, fysioterapeut och arbetsterapeut. Kuratorer har i grunden en socionomutbildning och arbetar främst psykosocialt medan psykologer har en psykologexamen (5 år universitetsstudier + 1år praktisk tjänstgöring) med specialisering på mänskligt beteende och psyke. Något som kan upplevas förvirrande är skillnaden mellan psykologer och psykoterapeuter. En psykologexamen är en bred utbildning där man kan arbeta vidare med både forskning, utredning och behandlingar medan en psykoterapeut fokuserar på samtalsterapi och kan ha olika uppbyggnader av sin utbildning då det handlar om en påbyggnadsutbildning som inte är bunden till universitetsstudier. Samtliga av dessa yrkesgrupper kräver ett licens godkänt från Socialstyrelsen för att få vara yrkesverksamma i Sverige.

Om livet snarare visar behov av vägledning än terapi kan det vara mer aktuellt att söka sig till en coach. Begreppet coach kan öppna upp för en riktig djungel idag, eftersom det inte finns ett specifikt licenskrav för att få kalla sig coach. Det finns förbund i Sverige som arbetar med att hålla samman och kompetenssäkra yrkesgruppen coacher. Exempel på coacher är träningscoach, businesscoach, jobbcoach, hälsocoach, livscoach, säljcoach, ledarcoach, motivationscoach eller mental coach. Som ni ser är listan lång och kan göras längre. För att veta vilken typ av coach du ska söka dig till är det lättast om du redan har en bild av vilket eller vilka moment i ditt liv du vill förändra. Annars erbjuder de flesta coacher en konsultation för att se att det är rätt och att personkemin fungerar, du behöver alltså inte ha svar på dina frågor innan du kontaktar en coach – de hjälper dig att hitta rätt. Personkemi är viktigt både vid coaching eller terapi, därför kan man behöva träffa flera olika innan det känns rätt – detta skapar risken att man tvivlar på själva arbetssättet istället för att söka sig till en ny kontakt.

Du som själv arbetar som kurator, psykolog, psykoterapeut eller coach, kom in på vår Facebook-sida och berätta hur du tycker man bäst hittar rätt!

Registrera dig gratis till Coaching och Terapi.se's Nyhetsbrev


powered by MailChimp!